Funding Q&A


MEDTAPP HCA SFY 2018 and 2019 Request for Proposals Q&A - Closed

Bidder questions are open until Feb. 13, 2017 at 12 p.m. EST

Questions should be emailed to MEDTAPPHCA@osumc.edu.

1.   Question: Am I correct that the maximum OSU could receive is $2 million? Just checking because that is an automatic $1 million cut to our projects that we will need to manage and will likely require us to eliminate some entire activities.

Answer: Per the categories up for competitive bid, the maximum an institution could receive under category 1 is $ 2,000,000 dollars in FFP and the maximum under category 3 is $650,000 in FFP. If an institution also decides to collaborate with Case Western Reserve University under category 2 it is possible that they would receive additional award dollars.


2.   Question: The RFP states funding for up to 10 entities. There are only 7 academic medical centers. Therefore, there could be awardees from health sciences colleges. But the RFP also stipulates there can only be one application from an institution. Finally, in the last renewal all the academic health centers were to roll their separate proposals into one application.
So 2a – can health sciences colleges at the same university submit individual applications this time?
      2b – or are health sciences schools at the same university required to submit 1 application and that application can only get an award up to the $2 million cap
      2c – are there current examples of non-academic medical centers that would fall under group 1 who are current awardees? If so, who are they?

Answer:
2a. No, only one application will be accepted per institution, per category. 
2b. Yes, that is correct.
2c. Yes, current non-academic medical centers include Cleveland State University, Kent State University, and the University of Akron. Any academic institution in Ohio may apply outside of academic medical centers.


3.   Question: Hello – I noticed a discrepancy on the deadline for questions: the link states 2/6, the RFP lists 2/13. Is it correct to assume the latter?

Answer: The deadline for questions is 2/13/17.


4.   Question: Are the budget & budget narrative documents included in the 15 page limit? What are the prescribed appendices?

Answer: No, the budget and budget narrative are not included in the 15 page limit. The prescribed appendices that need to be completed are the logic model and evaluation template, budget template, budget narrative template, team composition, and work plan template.


5.   Question: We are preparing our submission under the MEDTAPP HCA SFY 2018 and 2019 RFP, Category 1) Teaching and Training and the RFP does not provide any guidelines related to the font size, font type or margins to user for the submission documents and there does not seem to be any guidelines for the line spacing (single or double) requirement for the 15 page application document. Could you provide those guidelines for the applicants?

Answer: Guidelines for submission are 12 point Calibri font, double spaced, 1 inch margins.


6.   Question: We are preparing our submission under the MEDTAPP HCA SFY 2018 and 2019 RFP, Category 1) Teaching and Training and from the RFP, it is not clear if submissions under Category 1) Teaching and Training need to include the following appendices: Appendix 5: Team Composition, Appendix 6: Work Plan. Should Appendix 5 and 6 be included as part of our Category 1) Teaching and Training application?

Answer: Appendix 5 and 6 are only for the Collaborative category. Appendix 5 and 6 are not for the Teaching and Training category.


7.   Question: From the RFP it is not clear which items are included in the 15 page application limit other than the following prescribed appendices, Appendix 1: Logic Model, Appendix 3: Budget Template, Appendix 4: Budget Narrative, Appendix 5: Team Composition, and Appendix 6: Work Plan.  Could you provide a list of the exact items that will be included in the 15 page application limit?

Answer: The 15 page limit is for the project narrative and does not include the required appendices.


8.   Question: We are preparing our submission under the MEDTAPP HCE ASFY2018 and 2019 RFP, Category 1) Teaching and Training and cannot locate the link to the prescribed appendices. When we follow the CURRENT FUNDING OPPORTUNITIES link and then click on FIND THE APPLICATION HERE link, all of the attached appendix items are read only PDF documents. Can GRC post a link to the following appendix documents: Appendix 1: Logic Model and Evaluation Plan, Appendix 3: Budget Template, Appendix 4: Budget Narrative Template, Appendix 5: Team Composition, and Appendix 6: Work Plan Template

Answer: Appendix 5 and 6 are for the Collaborative category only. Links to each appendix is now on the website.


9.   Question: We understand the formatting guidelines for the narrative text. If you put a table in the narrative, what are the formatting requirements for tables?

Answer: There are no formatting requirements for tables.


10.   Question: Are references included in the 15 pg limit or as an appendix? What is the preferred style for references?

Answer: APA citation style is preferred. Reference lists will not count against the page length.


11.   Question: We are preparing our submission under the MEDTAPP HCE ASFY2018 and 2019 RFP, Category 1) Teaching and Training and have question from page 12 of the RFP. Under item 11: RFP Terms and Conditions, Contract Term, it reads, in part, “Pricing will remain firm for the entire period”.  Does this mean that our overall year 1 and year 2 budget request need to match?  For example, If our year 1 budget request totals $950,000 our year 2 budget request would need to total $950,000 as well?

Answer: Generally speaking, budget request in years 1 and 2 should match. If programmatic activities being proposed necessitate that budgets differ between years 1 and 2, a thorough justification should be provided in the budget narrative that explains in detail that difference, indicating by category where the budget doesn't match between fiscal years.


12.   Question: Can we continue to support students, as we currently do, at a stipend less than full training support for their program?

Answer: Students must receive a minimum of one year of training support. However, this year of training support could be spread over multiple years. For example, a student could receive 50% training support each year for two years or a student could receive 100% training support for one year. For each year equivalent of training support a student receives, that student will be required to serve the Medicaid population for one full year upon completion of his/her program.


13.   Question: On pg. 5 of the RFP, there is a bullet on “Institutions will create early pipeline recruitment of students for careers in the health professions.”  What is your range of “early pipeline” for students?

Answer: HCA funds should focus efforts on no more than a four year timeline for teaching and training health professions students to be prepared to serve the Medicaid population. Some health professions students take longer to train than others, so, for example, the timeline with regards to the pipeline will look very different for a medical student compared to a Community Health Worker (CHW).


14.   Question: Under Category 1, can we pay for a CHW person's salary to work in the clinic (patients- non-billing), school and community on MEDTAPP related projects?

Answer: Yes, you may fund a CHW’s salary to work in the clinic, school, and community, on MEDTAPP projects as long as payment is not used for direct patient service.


15.   Question: Under Category 1, can we pay a CHW student stipend for 1/2 a semester? Will they owe 1/2 a year of payback?

Answer: No, students must receive a minimum of one year of training support. For each year equivalent of training support a student receives, that student will be required to serve the Medicaid population for one full year upon completion of his/her program. In the case of a CHW a full year is defined as two semesters of training.

 

16.    Question: Does the 2017 NIH Salary Cap of $185,100 apply to the MEDTAPP submissions?

Answer: The NIH Salary Cap is not currently in place for the FY16 and FY17 contracting years. Thus institutions should budget accordingly. The FY 18/FY19 contract is under negotiation and could have changes.  We will provide ample time to make these changes if they are required prior to the start of the fiscal year.

 

17.    Question: I’d like clarification on question 15 posted on the Q&A website. Is it correct to interpret that a student must receive one year of training support in order to have the imposed commitment requirement (referring to the HCA Scholar language on page 5)?

Answer: All students who receive training support will need to fulfill the commitment requirement. One year of funding support equates to a one year commitment, two years to two, and so on. If a student’s total funding support equals less than a full year of support, that student will still be subject to a one year retention requirement upon completion of his/her training.

 

18.    Question: For category 1, are there any funding restrictions for HCA funded students who are funded below the MEDTAPP Scholar level for category 1 or 3 proposals?

Answer: There are no funding restrictions but students who receive financial assistance below the MEDTAPP Scholar level will be required to fulfill the retention requirement.

 

19.    Question: What is the rationale to exclude funding for student professionals critical to interprofessional teams?  For example, why are speech-language pathology, audiology, music therapy, and non-AP nursing students excluded from eligibility?

Answer: The healthcare professionals listed on page 5 of the RFP were intended to be those for which full training support could be provided and that therefore meet the definition of an HCA Scholar. We did not intend to exclude other types of professionals from participating in interprofessional teaching and training opportunities. The students you’ve identified above may still be included in those kinds of teaching and training activities.  

 

20.    Question: Where the word “and” is used, does it mean we have to meet both criteria or is meeting one sufficient? (e.g., “provide interprofessional learning opportunities for students and in-career health professionals” or “provide opportunities for learners in treating addiction and opiate prescribing”) 

Answer: Either one or both. The objective of this category of funding is to train culturally competent healthcare providers well versed in social determinants of health and health equity concepts to increase provider access for Medicaid enrollees. The activities listed here are priorities for the Ohio Department of Medicaid and are intended to provide suggestions for the types of activities funded schools could undertake.

 

21.    Question: To what are we to recruit underrepresented students to?? into health professional programs at the school?  into HCA funded activities? into undergrad programs leading to a health professional career?

Answer: Underrepresented students should be prioritized in HCA funded activities.


  
22.    Question: This RFP requests a range of activities, many of which are distinct from each other (e.g. training in treating addiction and opiate prescribing and training on integrating primary care and behavioral health). These different activities will have different measures of success, different outputs, etc. It also requests a logic model. Is this model to mesh all program activities into one model, no matter how distinct some activities will be? Or can we provide logic models for different major activities?

Answer: ODM does not expect institutions to undertake all of the activities identified in the RFP.  Rather, the activities showcase ODM priorities as they relate to the overall objectives of the program. Only one logic model is required for each category of funding being applied for.

  

23.    Question: If someone gets any award less than full tuition support, is there no required retention?

Answer: A participant that over the course of his/her training and participation in HCA activities receives an award that in total amounts to less than one full year of funding support will be required to serve a one year retention commitment post-training.

 

24.    Question: If someone gets a small award do they have no required retention to serve?

Answer: Any student who receives financial assistance that amounts to less than one full year of funding support will be required to serve a one year retention commitment post-training.

 

25.    Question: Your answer to question 13 on what early means is still is confusing. It seemed that early meant before entry into health professional training or college in part because the primary way to attract more underrepresented populations requires working with them before college. But your answer seems to focus only on when people are in their health professional training program, which seems pretty similar to what has been the norm. So who are we to be working with that is be different than who we have been working with over the past grant cycles?

Answer: Funding for tuition or stipend support for health professionals trained through HCA should adhere to the no more than a four-year training pipeline to ensure that provider access for Medicaid enrollees is quickly increased. Programmatic activities that target individuals earlier in the pipeline and then potentially lead to their entry into a health professions training program are still allowable.

    

26.    Question: If your definition of early means only during a student’s health professional program can an application propose working with a pipeline strategy that goes prior to people entering a health professional program?

Answer: Yes, please see answer above.

 

27.     Question: How is community-based experiences being defined? What is considered “early” as it pertains to “community-based experiences for healthcare professional students early in their training”?

Answer: Early and increasing frequency of exposure could begin as early as the first semester of a student’s health professions training program. Community-based is being defined as placements/experiences in underserved areas and/or low-income communities.

 

28.    Question: How are you defining quality improvement project?  Would a project like translating documents at a clinic into another language count?  

Answer: For these types of projects, the IHI model for quality improvement should be used. Again, this is just a suggested and not a required programmatic activity. We cannot comment on specific details of your planned application submission.

 

29.    Question: How many QI project proposals are expected to be listed?

Answer: It is up to the discretion of the applicant to determine how to best design your program to meet the needs of the priorities outlined in the RFP.

 

30.    Question: For measuring patient satisfaction, are you expecting that we would only measure those patients seen by HCA scholars?

Answer: Please propose metrics that best demonstrate success of your planned activities. We intend to convene a workgroup once applicants for HCA funding have been selected to identify cross-cutting metrics that all schools would be required to report on. Individualized metrics based upon your programmatic activities will also be used and those should be proposed in this application.

 

31.    Question: The ED and hospital-based clinics are not listed as placement sites for students yet these are places where students can get exposed to many of the key goals of the project (e.g. social determinants, team work). The ED is especially an important opportunity for learning to work with patients with behavioral health issues.  Hospital-based clinics are often where specialty services for people with chronic diseases get delivered. Can they count as placement sites?

Answer: Yes, so long as these sites meet the ≥ 30% Medicaid requirement.

 

32.    Question: Given all the new activities being required to be incorporated into the grant application (e.g. addiction treatment and opiate prescribing; early pipeline recruitment program; QI projects to propose) which likely requires restructuring existing projects and reallocation of dollars for these new activities, can the deadline for submission be extended by couple of weeks?

Answer: No extensions will be granted and late applications will not be considered for review. The activities you’ve identified above are ODM priorities and should be viewed as suggestions for proposed activities not required activities. Any activities that align with the objectives identified for each of the categories of funding in this RFP may be proposed and will be considered for funding.

 

33.    Question: In the past an underserved areas was defined as one that was either 30% of more Medicaid OR 50% or more Medicaid, Medicare or uninsured. Per footnote V it looks like it is now only sites that are 30% or more Medicaid. Is that correct? Why the change in definition of underserved area? Any chance to reinstate the previous definition?

Answer: This definition of 30% or more Medicaid is more reflective of the goal to increase provider access for Medicaid enrollees and there are no plans to revise the definition.

 

34.    Question: In Ohio, many pediatric dentists work at sites based at the Children’s hospitals vs community practice sites. Do these locations no longer count as an underserved area even if it meets the 30% or more Medicaid definition?

Answer: As long as a site meets the 30% or more Medicaid definition, the site is acceptable.

 

35.     Question: In your response to question 12 you state that students must receive a minimum of one year of training support.  Yet the RFP also recognizes that there are non-funded students that are part of the HCA activities. You are not saying that any student we work with requires at least one year of funding are you?  If not, are you saying that there cannot be any small financial awards to complete a QI project or some other task?

Answer: Institutions can certainly work and incorporate non-funded students into HCA activities. If students receive financial awards, however, they will be subject to the retention commitment.

 

36.    Question: Can you confirm that health professions students in fields other than those listed on page 5 of the RFP eligible for training support can still participate in HCA teaching and training activities in an unfunded capacity? 

Answer: That is correct.

 

37.    Question: Where would you like letters of support and is there a limit to the number of letters support you would want?

Answer: Letters of support are not required.

  

38.    Question: When we talk about funded HCA scholars can a resident or a Fellow be in that category or is it strictly someone in medical school?

Answer: Yes a fellow or a resident can be included as an HCA Scholar.

 

39.     Question: Can pediatric subspecialists be eligible for training support?

Answer: Yes, so long as they fulfill the required retention commitment post-training in a site that serves ≥30% or more Medicaid.

 

40.    Question: Do we need to keep the same appendix numbering system that you used in the RFP – Example: Appendix 2 is the quarterly report which we won’t be providing.

Answer: GRC has posted the revised appendix numbering system for all submitted applications. Please see this revised numbering system here.

 

41.    Question: Can required letters from subcontract partners be submitted as appendices?

Answer: Yes, those can be attached as appendices and will not count towards the 15 page limit. For specifications on the letters please see page 10 (7a-7e).

 

42.    Question: Do we need to include subcontractor budgets in the budget narrative?

Answer: Yes, this needs to be included in the budget and budget narrative. If you need to create other categories for your subcontractors that is fine as long as the template is still intact and it includes the information we are requesting.

 

43.    Question: Please clarify the difference between staff qualifications and team composition as described in the RFP.

Answer: The team composition requirement only applies to category 2. Applicants for categories 1 or 3 will submit organizational capacity and staff qualifications descriptions in the project narratives and will not be required to submit the team composition information.  

 

44.    Question: Please clarify which components listed in the checklist on page 10 of the RFP are counted towards the 15 page narrative limit.  

Answer: The cover letter and table of contents are not included in the 15 page limit. The project summary, scope of work, organizational capacity and staff qualifications counts as part of the 15 page limit. The logic model and evaluation plan as well as budget and budget narratives should be included as appendices.

 

45.    Question: Where should we include CVs for the PI and Co-PI’s?

Answer: Please include a CV for the PI in the appendices. Bio Sketches in lieu of CVs may be included for Co-PI’s. Those, too, should be submitted as an appendix. 

 

46.    Question: Can a project include multiple co-investigators?

Answer: Yes.

 

47.    Question: We would like to know how you define the Co-Is? Is co-investigator anyone who is listed on the grant at any capacity?

Answer: A co-I is anyone that assists the principal investigator in the design, implementation, and analysis of the project.

 

48.    Question: You say HCA funds should focus efforts on no more than a 4 year timeline for teaching and training health professions students to be prepared to serve the Medicaid population. How do you define a provider of care in terms of that 4 year window? For example, is it a first year medical student who is 4 years from becoming an internal medicine resident training and providing care in a high volume Medicaid site? Or is it a 4th year medical student who is 4 years away from becoming a primary care physician in their first year out of residency?

Answer: In the case of a physician, that 4 year window could begin during the first year of medical school. That student would then begin serving his/her commitment providing care in a high volume Medicaid site upon completion of his/her residency training.

 

49.    Question: In our current dental component we fund several Dental Fellows. These fellows train our dental students at different high volume Medicaid sites. In the past we have defined that the training and services these fellows provide during their dental fellow year counts as their retention obligation. In the coming grant cycle will that still be permitted or will they need to provide a year of retention for a year of funding after the end of that funding year?

Answer: The fellow would need to fulfill the obligation post-training at a site that serves ≥30% Medicaid.

 

50.    Question: In our current dental component we fund several large partial tuition awards for 4th year dental students.  Because there are a limited number of Medicaid high volume dental sites we had reached an agreement that these students could serve their retention in working at a high volume Medicaid site or working with a high volume Medicaid site to serve its patients in an alternate location that might not be high volume.  This provision was especially helpful for high volume Medicaid sites that did not have dental operatory capacity at that site. Is this approach to meeting the retention service requirement still acceptable or is the only retention option that dental students receiving an award must work at the high volume Medicaid site?

Answer: Fourth year dental students will need to fulfill the retention commitment post-training at a site that serves ≥30% Medicaid.  The retention commitment cannot be fulfilled while they are 4th year dental students.

 

51.    Question: If an HCA Scholar is required to serve a one year retention commitment, is that commitment full-time, part-time, or volunteer?

Answer: The retention would be at least a year of full-time employment in a site that is ≥30% Medicaid.

 

52.    Question: We have letters of support from two organizations that are donating [in kind] money for cost share. Should we include those letters as appendices?

Answer: Yes, the letter can be put in the appendices. The letter must specify the amount, funding source (not just the organizational name) and verification that the source of funds is not used as match to any other source of funds and the cost share is fully available without any associated contingencies.

 

53.    Question: The retention question for the large dental awards for 4th year dental students asked in question 50 is about post graduation not during their 4th year. We need to know if the currently allowed retention arrangement is still allowed. That arrangement allows for retention to count if serving patients from a high volume Medicaid site through a contract or similar arrangement with the treatment occurring at a location that is not a high volume site

Answer: Retention must occur at a site that serves 30% or more Medicaid patients.

 

 54.    Question: Question 52 is related to third party cost share/support and the answer indicates that letters containing 3rd party support should be included in the Appendix. Which appendix in the revised appendix numbering system should these letters be included?

Answer: Please include these letters in Appendix 7.

 

55.    Question: For subcontractors that are included as part of our submission, does the subcontractor need to have an approved, federally negotiated F&A (indirect rate/overhead) rate, in order for them to include the allowable 10% F&A (indirect rate, overhead) as part of their budget request?

Answer: The institution can request a de minimis 10% of modified total direct costs (MTDC) F&A (indirect) rate.

 

56.    Question: If a medical student receives a stipend from a third party provider (that we count as cost-share in our program budget), does that student then have to fulfill a commitment requirement? If so, when does that commitment requirement need to be completed – during residency? After residency? 

Answer: Yes, if a medical student receives a stipend from a third party provider, that student is required to fulfill the retention commitment. The commitment would be completed after completion of his/her residency training.

 

57.    Question: In your answer to question 14, you wrote that we may fund a CHW’s salary to work in the clinic, school and community, on MEDTAPP projects “as long as payment is not used for direct patient service.” Under Category 1, can you please clarify what is covered under “direct patient service”? Can they work directly with patients to facilitate care or educate the patient as part of a Medicaid patients doctor’s visit? Can they work directly with patients to facilitate care or educate the patient outside of a Medicaid patients doctor’s visit?

Answer: CHWs can work directly with patients to facilitate care or educate the patient outside of a Medicaid patient’s doctor’s visit. HCA funding cannot be used for direct patient service – services that are billable to Medicaid.

 

58.    Question: What is the operational definition of 100% training support versus 50% training support? For example, if a student receives stipend support for a 9 month academic year that requires 20 hours/week supervised training and service in a clinic, what level of support is that considered? Or, another common situation, If a student received support for a 12 month calendar year that requires 10 hours/week supervised training and service in a clinic. What level of support is that considered? What would the expected commitment be for each of these students post-graduation?

Answer: Full tuition = 100% training support and Half tuition = 50% training support. For your example, it depends on the amount of the stipend support relative to your institution’s total tuition cost and what your institution considers full time. GRC will defer to the institution’s definition of full tuition, half tuition and full-time student vs. part-time student. All students who receive training support will need to fulfill the commitment requirement. One year of funding support equates to a one year commitment, two years to two, and so on. If a student’s total funding support equals less than a full year of support, that student will still be subject to a one year retention requirement upon completion of his/her training.

 

59.    Question: If a student were not able to fulfill the expected post-graduate commitment to work in a setting with >30% medicaid patients..... what would happen? Would funding be requested to be returned?  And returned by whom? The institution that provided the stipend? or the student who took the stipend? Are three actual signatories to legal documents regarding these commitments, and who is signing them? Institutions or students?

Answer: The funding requested would need to be returned by the institution to GRC. GRC would then refund the Ohio Department of Medicaid for that cost. It is up to individual schools to determine their policy, if any, on recovering funds from students.

 

60.    Question: In clinical psychology, students may choose to complete their full-time (40 hour week) required year-long internship at an agency or hospital that serves <30 medicaid patients. If so, would this be be able to count for one of their required >30% hospital work sites?

Answer: The commitment must be fulfilled post-training and thus outside of the required year-long internship. The commitment must be completed at a site that serves ≥30% Medicaid.

 

61.    Question: It is common for psychology graduates to get their first post-doc or job out of Ohio. As long as the site/agency met the >30% threshold, would this count as meeting their requirement.?...even if it was in Indiana or another state.

Answer: No. Retention must be served in Ohio. Retention commitments must be started within two years of a student completing his or her training program.

 

62.    Question: Some Canadian students in our program are required to return to Canada for at least one year after graduation before they are allowed to return to the USA to practice. Would Canadian students be able to receive MEDTAPP support as long as they had the commitment to come back to do fulfill their commitment to work in Medicaid setting when they are legal allowed to return? And/or do the MEDTAPP provisions allow Canadian students to work within a demonstrably low income/underserved population in Canada, so that this could towards fulfilling their commitment?  

Answer: The commitment would need to be fulfilled in Ohio and the institution will still be responsible for tracking this provider to assure that the required retention commitment is fulfilled. Retention commitments must be started within two years of completing their training program.

 

63.    Question: We have a question regarding eligibility for the Heathcare Access Initiative opportunity. We are interested in the Teaching and Training category and the project we have identified would be to train undergraduate students at our institution, as well as graduate students in counseling (also at our institution), in addictions counseling (training that fulfills eligibility for licensure as a chemical dependency counselor in Ohio). This comprehensive training program will be a certificate program earned at/issued by our institution. We will be in the final stages of launching this certificate program September 2017. Board of Trustees approval of this certificate program is required before implementation. During the first year of the grant period (while Board of Trustees approval is pending) we would be piloting the certificate program (e.g., developing and testing training content, establishing practicum sites in the community for students). Is this situation eligible for this competition?

Answer: A project application that proposes the training and licensing of undergraduate and graduate students would be considered eligible if the individual recipients are qualified to deliver Medicaid services by the end of this training and as long as it is integrated with any other applications coming from the applicant’s overarching institution. As a reminder, only one project per institution will be considered eligible for review. It is strongly encouraged that institutional applications propose well-integrated interprofessional projects.

 

64.    Question: For the MEDTAPP Healthcare Access Initiative opportunity for Community Health Worker (Category 3), should the Scope of Work be organized by the bulleted items in Section 4 Scope of Work (CHW category list on page 6) or by the Scope of Work Scoring Criteria (CHW category list starting on page 15)?

Answer: It is up to the discretion of the applicant to determine how to organize the scope of work that meet the needs of the priorities outlined in the RFP.

 

65.    Question: On the revised appendix numbering system for the HCA proposal (the page available for download at the linked site), can you clarify the last two appendices listed (Appendix 8: Social Cognitive Career Theory and Appendix 9: Quarterly Report Template)? Are those items that we are required to submit with our proposal?

Answer: Appendix 8 explains the components of the social cognitive careers theory in more detail and serves as a reference for applicants. Appendix 9 also serves as an example of the type of report that subcontracts will be expected to complete quarterly in SFY 18 and 19. Applicants do not need to include these in their proposal.

 

66.    Question: I am working with NEOMED colleagues to submit our MEDTAPP Healthcare Access Initiative proposal. Our proposal will include nine proposed subcontractors. For the purposes of the budget narrative, may we list the names of our proposed subcontractors and the total funded effort and cost share for each and then refer to the letters from each for budget narrative details for each subcontractor? For example, the budget narrative “Other” category would say: 
Subcontracts
Kent State University will receive $49,000 from the program sponsor to provide instruction in Motivational Interviewing to undergraduate, graduate and nursing students. Kent State University will provide $51,000 as cost share.

Answer: Please include the list of the names of the proposed subcontractors and the total funded effort and cost share for each as you state in your example. You may refer to the letters from each for the budget narrative. Please note that subcontractors must be placed in the subcontractor line item in the excel budget template, not in the “other” category. The budget narrative template does not include a subcontractor category and you can include the language in the “other” category for this template. The example that you provide is exactly how it should be stated.

 

67.    Question: I have a question concerning budget guidance for your Healthcare Access Initiative Request program announcement. The guidance states at least twice that indirect costs should be requested at a rate of 10% of total direct project costs and yet the budget template seems to suggest that IDCs should be applied to a Modified Total Direct Cost base and not a Total Direct Cost base. Can you clarify whether the intention is that the budget request utilizes a modified total direct cost base?

Answer: It is at a modified total direct cost basis.